2019-10-17 09:35:47• hírek • Közlemény

Filmvetítés az 56-os forradalom 63. évfordulója emlékére

október 23

A Szatmárnémeti RMDSZ és a Szent István Kör történelmi előadással egybekötött filmvetítéssel ünnepli az 1956-os forradalom évfordulóját. Az eseményre 2019. október 23-án, szerdán, 17 órától kezdődően kerül sor a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében.

Az ünnepi műsor bevezetéseként Póti Eduárd János történelemtanár, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója tart rövid történeti áttekintést a forradalom eseményeiről.

Ezt követően, az Árulók c. film vetítésére kerül sor. A mintegy egy órás játékfilm története 1948-ban játszódik, a „fordulat” évében, amikor már világos, hogy diktatúra épül, és a józan, lázadásra képtelen polgár jól tudja, hogy jobb félni, mint megijedni.

A megtörtént esetet feldolgozó cselekmény három karakter, a háborút és Szibériát is megjárt író, Illés Béla (Hegedűs D. Géza), lánya, Illés Tatjána (Sztarenki Dóra), és annak szerelme, Tamási Gábor (Klem Viktor) körül forog, és a Guszev-ügyet járja körül.

Guszev százados Illés Béla regényének hőse, az orosz–magyar barátság egyszemélyes megtestesítője, aki Illés könyve szerint az 1848-49-es szabadságharc után szembefordult a hatalommal, és a magyarok mellé állt.

Emlékezzünk és ünneplejünk együtt a forradalom évfordulóján! – áll a szervezők felhívásában.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: